Одржана промоција првих пет књига едиције Српска књижевност у БиХ

У сриједу, 05.12.2018. године у сали Академије наука и умјетности Републике Српске одржана је промоција првих пет књига едиције Српска књижевносту Босни и Херцеговини и то:

Српска књижевност у Босни и Херцеговини

Промоцију је отворио предсједник Друштва, проф. др Младен Шукало, а затим је о едицији говорио проф. др Станиша Тутњевић, академик. Он је указао на значај овог издавачког пројекта, као и потребу интензивирања његове реализације, а након тога су о сваком од томова говорили приређивачи.

О проблемима са којима су се суочавали током припреме првог тома, Стара српска писменост у Босни и Херцеговини: средњи вијек и период османске власти, говорио је мср Данијел Дојчиновић. Истакао је важност овог подухвата и повукао паралеле са сличним активностима у региону. Други том, Епске народне пјесме, приредио је проф. др Саша Кнежевић, а трећи, Епско-лирске народне пјесме, приредила је проф. др Јеленка Пандуревић. Трећи и четврти том, Лирске народне пјесме и Народне приповијетке и предања, такође су њих двоје припремали, али удруженим, заједничким снагама. Свако у свом обраћању, присутнима су дали увид у степен озбиљности предузетог посла, посебно скренувши пажњу на неопходност сарадње на пројектима од националног значаја, какав је промовисана едиција.

Суштински проблеми које су наводили приређивачи, али и издавач, превасходно су недостатак, односно неприступачност, извора, и чињеница да је веома тешко правилно утврдити оквир овако епохалних подухвата. Наиме, дефиниције националне и географске припадности мијењале су се кроз вијекове, тако да је за примарни критеријум, приликом одређивања да ли ће одређени материјал, односно аутор, пронаћи своје мјесто у едицији, изабран језик – српски језик.

У наредном периоду очекује се завршетак првог кола издавањем преосталих пет књига:

  • XIX вијек, хрестоматија текстова аутора који немају своју књигу,
  • Сима Милутиновић Сарајлија,
  • Јован Сундечић,
  • Јоаникије Памучина; Прокопије Чокорило; Стака Скендерова, и
  • Гавро Вучковић.

Такође, почетак рада на другом колу едиције предвиђен је за 2019. годину, планом рада Друштва чланова Матице српске у Републици Српској.

Објавите коментар

Ваша е-пошта неће никад бити објављена или прослеђена наком. Захтевана поља су обележена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*