Одржана промоција књиге Васо Глушац, аутора Зорана Пејашиновића

У уторак, 26. новембра 2018. године, у сали Академије наука и умјетности Републике Српске одржана је промоција новог издања Друштва чланова Матице српске у Републици Српској: Васо Глушац. Од Сане до Сената, аутора Зорана Пејашиновића.

Васо Глушац (1879—1954) био је један од најобразованијих Срба из Босне и Херцеговине тог доба. Заједно са великанима попут Петра Кочића и бана Милосављевића служио је свом народу на више значајних положаја — од директора гимназија у Бањој Луци и Тузли, преко начелника Просвјетног одјељења Банске управе, па све до сенатора Краљевине Југославије. Његов истраживачки рад посебно је интересантан овдашњој јавности, јер се бавио питањима историје Босне и Херцеговине.

Биографија је подијељена у три дијела, и то тако да покрива Глушчев професионални живот, истраживања на тему историје Босне и Херцеговине, те његово политичко дјеловање.

Током промоције, о овим различитим аспектима, осим аутора, говорили су и рецензенти др Боривоје Милошевић и др Драгиша Васић. У име издавача, пуној сали обратио се и генерални секретар Друштва, академик проф. др Драго Бранковић.

Општи је утисак да је аутор успјешно крају привео мајсторско дјело, настало као резултат вишедеценијског истраживања и огромног поштовања према животу и дјелу Васе Глушца.

Посебно дирљив тренутак одиграо се на крају вечери, када је проф. Бранковић поклонио примјерак књиге праунуци Васе Глушца, која је на позив аутора дошла из Београда и присуствовала промоцији.

Објавите коментар

Ваша е-пошта неће никад бити објављена или прослеђена наком. Захтевана поља су обележена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*