Одржано предавање академика Танасковића

У организација Матице српске – Друштва чланова Матице српске у Републици Српској и Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, у Бањој Луци је 25. фебруара 2019. године одржано јавно предавање академика проф. др Дарка Танасковића, о теми „Србија на међународној сцени данас – како је осујећен пријем Косова у УНЕСКО“.

Манифестацију је отворио мр Слободан Наградић, потпредсједник Друштва и директор Завода, и образложио разлоге и опредјељење организатора трибине за актуелизовану тему. Потом је академик Драго Бранковић, новоизабрани предсједник Друштва чланова Матице српске у Републици Српској, представио биографију академика Танасковића. Проф. Танасковић је данас један од најугледнијих српских интелектуалаца са импозантном библиографијом и радном каријером. Академик Танасковић је, између осталог, био професор на Филолошком факултету у Београду, Факултету политичких наука у Бањој Луци, Академији за безбедност и дипломатију у Београду, те амбасадор Савезне Републике Југославије (Турска), СР Југославије и Србије и Црне Горе (Ватикан) и Србије (УНЕСКО). За проф. Танасковића може се казати да је подједнако успјешан и угледан као филолог (оријентални), исламолог, политиколог (религије), стручњак за међународне односе и геополитиколог, дипломата, културолог, преводилац итд. Уз то, Дарко Танасковић је полиглота: говори и пише арапски, турски, енглески, француски, руски и италијански језик, а служи се перзијским и њемачким језиком. Академик Танасковић је, сам или у коауторству, објавио више од 20 књига, те више од 600 научних и стручних радова и превода, те више стотина новинских чланака, интервјуа и изјава за медије. Живи у Београду.

На трибини у Бањој Луци проф. Танасковић је експлицирао своје погледе и оцјене актуелног међународног положаја Републике Србије. Његова теза, коју је подупро са бројним аргументима, јесте да је Србија у посљедњих неколико година успјела да поправи свој положај у међународној заједници и да је он значајно бољи него прије седам–осам година. То јачање угледа Србије у тзв. међународној заједници види се најбоље по томе што све већи број држава у свијету респектује Србију, прима и разговара са њеним државницима, не уводи нове нити обнавља старе санкције, пажљиво балансира између Србије и Косова, које представља највећи не само српски проблем, него и проблем тог дијела Европе.

Да је српска дипломатија имала успјеха у представљању интереса државе Србије и српског народа у свијету данас, показују два реда чињеница. Први ред, по др Танасковићу, говори о томе да је неколико држава у посљедњој години повукло признање независности Косова, упркос притисцима и пријетњама појединих великих сила. Други ред чињеница, који такође доказују поправљање и јачање положаја и угледа Србије у међународним односима данас, тиче се неуспјеха Косова у намјери да постане чланица УНЕСКО-а и Интерпола. Штавише, неуспјеси косовских власти да „прогурају“ своју једнострано проглашену државу у УНЕСКО и Интерпол су за те власти толико фрустрирајући да се они још не усуђују поново кандидовати за пријем у УНЕСКО, док су за чланство у Интерпол опет аплицирали.

Академик Танасковић је бројним живим и интересантним примјерима илустровао властите напоре и постигнуте резултате с циљем осујећивања пријема Косова у УНЕСКО, а већина примјера наведена је да би се охрабрили сви српски представници у међународној заједници и у домаћим институцијама власти да се боре за српске интересе, државу Србију и Републику Српску. Из његовог излагања јасно произлази да само компетентни, мудри и храбри дипломати и други представници државних организација српског народа, могу получити добре резултате за свој народ.

Послије излагања које је трајало један сат, присутна публика је проф. Танасковићу постављала питања на која је он стрпљиво и мериторно одговарао, чак и онда кад се са тезама и оцјенама неких учесника трибине није слагао.

На крају, може се рећи да је предавање проф. Танасковића било изузетно добро, корисно и интересантно за све који су те вечери били у сали Академије наука и умјетности Републике Српске, у којој се, иначе, одржавају трибине, промоције и друге активности Матице српске – Друштва чланова Матице српске у Републици Српској.

Објавите коментар

Ваша е-пошта неће никад бити објављена или прослеђена наком. Захтевана поља су обележена *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*